En film från barnhemmet


Genomförda Aktiviteter

Lotteriet tillsammans med Rotary

Vi anordnade ett lotteri utanför Ica supermarket i Sveg där vi tillsammans med Rotary hade samlat ihop vinster från Svegs olika företag. Vi sålde lotter under en hel dag (091003) och fick ihop 10 710 kronor på lottförsäljningen och dessutom hade människor den goda smaken att lägga 493 kronor och 50 öre i bössorna.Grundskolan Norra Skolan anordnade en loppis

Några klasser på Norra Skolan anordnade en loppis på skolan och pengarna gick oavkortat till barnhemmet i ghana.Olika Föreläsningar

Vi har varit runt på olika skolor och organisationer och föreläst om vårat arbete.
Och om ni vill så åker vi gärna runt till skolor, organisationer och företag och berättar mer.
Hör bara av er.Hjälp oss

Vi vill gärna ha mer förslag om olika aktiviteter som kan hjälpa oss att bidra till en bättre framtid till
barnhemmet.


Vi vill tacka

Till alla er som skänkt ett bidrag till barnhemmet i Ghana.
Vi är otroligt tacksamma över alla bidrag! Tilsammans har vi sett till att barnen fått tillgång till 8 st toaletter, bekostat sjukhusbesök, mediciner, stora mängder mat, kläder, skolbänkar, tvättmaskin, ett stängsel runt hela barnhemmet för att öka säkerheten och en hel del annat.


Företagssponsorer:
Ica Supermarket gruppen i Jämtland/Härjedalen
Ica Supermarket Sveg
M-konsult i Östersund

Organistationer:
SPF
Rotary
Lions
IOGT-NTO Vålbacken, Brunflo

Tack till er som gjorde lotteriet möjligt:
Ada och Arvid
AB Karl Hedin
Agnetas Hårateljé
Ica Supermarket Sveg
Brand Factory
Kran-Hasse
OKQ8
Svegs Foto och Present
Miniboden
Maskin och Profil
Härjedalens Telemarketing
Pizzeria Knuten
Kondioriet
Katarina Wåger
Gränganz i centrum
Urtjänst
Hagströms Blomsterhandel
Sportringen
Salongen
Salong Maria
Sporthuset
Svegs Möbler
Svegs IK
Salab
SPF
Vemdalsskalets Skidshop
Lilla Hotellet
Bittes Hälsobod
Skor o sånt
Hermanssons måleri
Sperrings Optik
64 Kvadrat
sveg.info
Svegs skyttegille


Hur ger jag ett bidrag?

Om du känner att du skulle vilja skänka en slant så är vi tacksamma för alla sortes bidrag, stora som små. Varje krona gör skillnad!

Alla insamlade pengar går direkt till barnhemmet, utan mellanhänder.

Bankgiro nr: 456-2534


Om Barnhemmet

Det var i augusti 2008 som vi kom i kontakt med barnhemmet i den lilla byn Akwakwaa i Ghana för första gången.
 
Barnhemmet starades och drivs av madam Charity Mensah, en stark, fantastisk kvinna som vigt sitt liv till dessa föräldralösa barn. Hon har alltid tagit hand om föräldralösa släktingar och bekantas barn och beslutade sig därför 2005 att starta ett eget barnhem. Hon började med ett 20-tal barn och sedan dess har antalet barn bara ökat och ökat. Nu har hon tagit sin an lite drygt 70 barn i åldrarna 1 dag - 15 år och ger dem en fortsatt chans för överlevnad.
 
Utveckligen på barnhemmet har gått framåt under åren med hjälp av volontärer och donationer från kyrkliga donationer. Men med de få ynka inkomster de har i dagens läge tar de sig inte långt. Vi vill se till att dom har mätta magar, rent vatten, tillgång till sjukvård och mediciner och att de ska kunna ha möjlighet till skolgång. Allt detta ses som en självklarhet för oss, men det är inget som tillhör deras vardag!

Just nu sker det en registrering av alla barnhem. Tidigare har det inte funnits nåot krav på att man måste vara registrerad och ha tillstånd till att driva ett barnhem. Det har betytt att det har vart fritt för alla att starta barnhem till höger och vänster och för folk att också lämna in barnen. Situationen har blivit ohållbar så nu tar samhället tag i och försöker organisera alla barnhem. Som allt annat kostar det här arbetet också pengar, så vi har även varit med och betalat till "social welfare" som jobbar med detta. Trots att detta kostar endel pengar anser vi att det är en bra satsning, för tills nu har man haft väldigt dålig koll på av vilka andlednigar barnen finns på hemmet, var eventuellt andra familjemedlemmar finns, ålder och barnets bakrund. Så nu har man en lång kravlista på vilka saker som måste åtgärdas för att bli godkänd. Det är väldigt höga krav för ett barnhem som inte håller så hög standard ännu, vissa helt orimliga att hinna ordna på de tidskrav de ställer. Men under vår tid där var vi på möte med "social welfare" och lovade att vi skulle göra allt för att hjälpa barnhemmet.

Några av kraven:
-En cementmur måste finnas runt hela barnhemmets område
-Alla barn måste ha 5 set egna kläder
-Alla barn måste ha tillgång till 2 egna, rena lakan
-Alla måste ha en varsin kudde, tandborste, tvättsvamp och badlakan. mm.

Så nu har vi mycket att stå i framöver och göra vad vi kan för att hjälpa till med att försöka organisera upp deras verksamhet. Vi kommer ha fortsatt kontakt och skicka pengar varje månad.
 
 Med relativt små medel kan vi hjälpa barnen till en bättre livssituation och till en bättre framtid!


Om oss

Vi är två flickor från Sveg i Härliga Härjedalen som efter studenten gjorde en volontärresa till Ghana och
barnhemmet Nyamekye Orphanage som verkligen förändrade våra liv. Sådant som vi tidigare har tagit
för givet är inte längre så självklart. Det vi fick uppleva och lära oss i Ghana är något vi kommer att ha
med oss hela livet! Så efter 6 veckor i Ghana visste vi att det inte var sista gången vi besökte Ghana och barnhemmet. När vi väl var hemma i Sverige igen efter sex omtumlande men helt fanastska veckor hade vi en ständigt längtan tillbaka. Så i augusti 2009 åkte Mikaela tillbaka tillsammans med sin mamma Marie Lindström, pappa Leif Lindström och vännen Tove Jönsson äntligen tillbaka. Och lite drygt två månader senare var det dags för Elina att återvända tillsammans med vännerna Ida Boqvist och Stina Turdell. Och fler resor blir det garanterat.

En sak är säker, våra hjärtan kommer alltid att slå för dessa fantastiska barn och vi kommer alltid göra vårt bästa för att fortsätta hjälpa och förbättra livssituationen för alla på Nyamekye Orphanage i Akwakwaa!

 


Artikel i Aftonbladet

Normal text Stor text Extra stor text

Tjejerna svenska hjältar – i Afrika
barnens hjältar Mikaela och Elina jobbar ideellt på ett barn
barnens hjältar Mikaela och Elina jobbar ideellt på ett barnhem i Ghana.
Nu har de lyckats samla in 100 000 kronor till barnen.


”De här barnen hade ingen som ville ha dem"

70 barn i Ghana har redan valt sin svenska hjälte.

Men det fick bli två.

Mikaela Lindström, 20, och Elina Bergström, 19, från Sveg.

När Mikaela och Elina tog studenten 2008 ville båda ut och resa.

Men till skillnad från flera av sina kompisar ville de inte backpacka i Asien eller åka på en charter till Medelhavet.

De ville göra en insats.

– Det kändes självklart att jobba som volontärer. Och eftersom vi båda älskar barn var det naturligt att söka sig till ett barnhem, säger Elina.

Tjejerna valde att åka till Ghana för att hjälpa till på ett barnhem i den lilla byn Akwakwaa – två timmars bilfärd från huvudstaden Accra.

Inför resan startade tjejerna en insamling – och lyckades få ihop närmare 30 000 kronor. Men när de kom fram till barnhemmet i Ghana fick de en chock.

– Förhållandena var katastrofala och flera barn var väldigt sjuka. Totalt bodde cirka 70 barn på barnhemmet. Det fanns inga toaletter och knappt någon personal, säger Mikaela.

Byggde åtta toaletter

För att förbättra förhållandena valde tjejerna att bygga åtta toaletter för pengarna de hade samlat in. Men det viktigaste arbetet var all tid de la ner på barnen.

– Man märkte verkligen vad vår närhet betydde. De här barnen hade ingen som ville ha dem. Och barnhemmet var så underbemannat att de inte ens kunde få en kram varje dag, säger Mikaela.

Så när tjejerna kom tillbaka till Sverige var båda säkra på en sak: de skulle återvända.

I somras åkte Mikaela tillbaka. Och i måndags reste Elina ner för att hjälpa till på barnhemmet igen. Inför resorna har tjejerna samlat in ännu mer pengar. Totalt har de fått ihop närmare 100 000 kronor. Men barnhemmets framtid är ändå hotad.

– Just nu är standarden alldeles för dålig. Så myndigheterna kan tvinga det att stänga. Men då kommer barnen att spridas ut och förlora de få vänner de har, säger Elina.

Förändrar världen

Därför har de nu anlitat en person som arbetar på de sociala myndigheterna i Ghana. Tillsammans har de räknat ut vad som krävs varje månad för att barnhemmet ska klara sig.

– Vi ska se till att vi får in pengarna. Många säger att vårt arbete inte spelar någon roll eftersom det finns så många fattiga barn. Men om alla tänkte så skulle ju ingenting förändras i världen, säger Mikaela.

Mattias Sandberg
Artikel från Aftonbladet


RSS 2.0